preskoči na sadržaj

Osnovna škola Višnjevac

 > Naslovnica
Školske novosti

Aktivnosti učenika na izbornom predmetu građanski odgoj i obrazovanje

Autor: Administrator , 6. 6. 2017.

O mnogobrojnim aktivnostima učenika koji pohađaju izborni program građanskog odgoja i obrazovanja tijekom mjeseca svibnja pročitajte pod "više", a fotografije pogledajte na našoj Facebook stranici.

 

 

„RADIOAKTIVNI“  učenici građani i građanke   izbornog predmeta  GOO 8.razreda!

 Aktivnosti  učenica i učenika Građanskog odgoja i obrazovanja  tijekom svibnja:

1. aktivnost: POSJET DJECE MIGRANATA OŠ VIŠNJEVAC

Djeca migranti koji su smješteni u Domu za odgoj djece i mladeži Osijek posjetili su našu školu i prisustvovali nastavi izbornog predmeta građanskog odgoja i obrazovanja 8. razreda, satu razrednika, hrvatskog jezika, tjelesno-zdravstvene kulture i likovne kulture. U to vrijeme u našoj školi  nastavnici iz Srednje poljoprivredne škole Osijek predstavili su svoje programe. Već su se ranije  djeca migranti  upoznali s poljoprivrednom školom jer su i sami došli iz krajeva koji  se bave poljoprivredom i uzgojem životinja - Alžira, Egipta i Sirije.

2. aktivnost: NA DRŽAVNOJ SMOTRI “PROJEKT GRAĐANIN“ U ZAGREBU

Na Državnoj smotri projekata iz područja GOO-a  održanoj u Zagrebu od 19.-20. svibnja 2017. učenici naše škole Karla Eredlji (8.c), Matea Murković (8.c), Lucija Nenadić (8.b), i Marko Špoljarić (8.b) predstavili su se projektom “Ako sam migrant i prisiljen pobjeći od rata i siromaštva – još uvijek sam dijete – Što učenici građanskog odgoja mogu učiniti u svojoj zajednici za pomoć djeci migrantima na putu kroz Hrvatsku “.    Osim uspješnog predstavljanja projekta učenici  su posjetili Hrvatski sabor, družili se s kolegama iz cijele Hrvatske i razmijenili iskustva o prepoznavanju i rješavanju  potreba za opće dobro  u školama, obiteljima, lokalnim zajednicama, županijama i državi. U trenutcima slobodnog vremena posjetili smo umjetničke izložbe, botanički vrt, zasladili se sladoledom i prošetali prekrasno uređenim ulicama i parkovima Zagreba. Tako smo shvatili da su Izbori dobra stvar jer se političari više potrude za nas male obične  građane i građanke urediti grad neposredno prije izbora !

3. aktivnost: GRADIMO DRVO LJUDSKIH PRAVA

Kroz ispreplitanje različitih elemenata  nastave građanskog odgoja i likovne kulture  učenici su pokazali na koje se sve  likovne načine, mogu izraziti emocije vezane uz ljudska prava: vizualno, znakom, umjetničkom instalacijom obilikovanjem, tematskim radionicama  i izradom velikog panoa u školskom holu.

 

4. aktivnost: PONOVNO PROMATRAČI NA LOKALNIM IZBORIMA 

I ove godine smo ponovno sudjelovali na lokalnim izborima, moguće kao jedini učenici promatrači  u cijeloj Hrvatskoj. Već treću godinu za redom  promatramo tijek i provedbu lokalnih  izbora, što moramo zahvaliti DIP-u RH (Državnom izbornom povjerenstvu) na odobrenju da se na ovaj neposredni način odgajaju mlade generacije u demokratskom duhu. Ovo je ujedno i priprema za građansku dužnost izlaska na izbore i glasanja koje nas čeka sa navršenih 18 godina. Želja je naših učenika imati  mogućnost glasanja sa 16 godina, kako se to radi u nekim zemljama EU.

5.aktivnost :VOLONTIRANJE NA PROJEKTNOM DANU VRTIĆA UZ POZNATOG UMJETNIKA VLADIMIRA DŽANKA

Organizacijom tematske radionice „Životinje“,  učenici GOO-a oslikavali su panele zajedno s vrtićarcima uz  savjete nastavnice likovne kulture Silvije Vukašinović ( ujedno i voditeljice građanskog) i poznatog Osječkog slikara  Vladimira Džanka.

Vrijedni učenici građanskog odgoja  već treću godinu za redom, volontiraju u lokalnim dječjim vrtićima . Posebno pohvaljujemo učenice : Karlu Tolić,  Mateu Murković , Karlu Erdelji i učenika Marka Špoljarića za redovito volontiranje u vrtiću, od početka školske godine. Ovo je primjer kako škole i vrtići mogu zajedničkom suradnjom  pomoći organizaciji života i rada u lokalnoj sredini.

6.aktivnost : Građanski odgoj i obrazovanje na djelu -aktivizam i idejna rješenja učenika IP GOO 8.razreda OŠ Višnjevac  u zajedničkoj suradnji  Mjesnog odbora, grada i županije .   Bravo!!!

A sada ono najvažnije!

Kako učenici svojim idejama uz uvažavanje institucija i političara mogu pomoći sveopćem dobru:

Na inicijativu učenika od 2014. do danas, na „bentu“ tj. nasipu uz  Staru Dravu u Višnjevacu napravljene su:  biciklističke staze,  postavljene klupe,  koševi i kante za otpad,  kante za pseći izmet, uređena dječja igrališta u naselju i oko škole te  postavljeni znakovi upozorenja za vlasnike pasa!  Nadalje očekujemo reflektore za igrališta, znakove za odlaganje psećeg izmeta, sprave za vježbanje , staze za penjanje  i  nadkriveno odmorište u parku škole. Na jesen  pripremamo naš novi plan Potreba za Mjesni odbor Višnjevac.

7.aktivnost: Ali to nije sve!  Posjet EU parlamentu!

Na samom kraju školske godine - sredinom šestog mjeseca, učenici predstavnici GOO-a naše škole odlaze na upoznavanje EU Parlamenta  u Brisel!  Još ćemo bolje naučiti o funkcioniranju upravljačke strukture Europske unije, kojoj i naša domovina pripada. Poseban osvrt bit će na ekološku dimenziji GOO-a uz  instrukcije  Hrvatskog Europarlamentarca prof.dr.sc Davora Škrleca, člana  Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, koji je u dogovoru sa nastavnicom Silvijom Vukašinović, pedagoginjom i ravnateljem naše škole  organizirao ovu vrlo edukativno putovanje.

Izvijestila Silvija Vukašinović, voditeljica izbornog predmeta građanskog odgoja i obrazovanja

 

 
Koliko je sati?

Raspored zvona

Vremenska prognoza
E - DNEVNIK ZA UČENIKE I RODITELJE

                                                                                                                   

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Tražilice

Društvene mreže

  

TV program

Anketa
Treba li već u osnovnoj školi započeti edukaciju učenika za odgovorno roditeljstvo i obitelj?UPISI U SREDNJU

                                                                                             

kamo nakon osnovne?
e-novine

  

 

E-knjižnica

CMS za škole logo
Osnovna škola Višnjevac / Crni put 41, HR-31220 Višnjevac / os-visnjevac.skole.hr / ured@os-visnjevac.skole.hr
preskoči na navigaciju